Media

România Viitorului

Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR) a participat ieri, 6 septembrie 2022, la evenimentul România Viitorului organizat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării în colaborare cu Universitatea Politehnica din București. Tema evenimentului a fost implementarea unui proiect care susține o nouă abordare în domeniul cercetării, inovării și cunoașterii cu scopul de a facilita transferul de know-how între instituții și mediul privat, de a crea parteneriate eficiente în realizarea de proiecte inovative și de a maximiza rezultatele activităților de cercetare în folosul întregii comunități.

ICLPR-ST: o primă ediție consistentă științific și strategic

În perioada 7-10 iunie 2022 a avut loc la Palatul Parlamentului din București prima ediţie a Conferinţei Internaţionale de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiației - Stiință şi Tehnologie (ICLPR-ST), manifestare care a reunit pentru prima dată toate tematicile de cercetare din Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei (INFLPR). Evenimentul a constituit o platformă eficientă pentru prezentarea celor mai noi şi importante rezultate obţinute în domeniile reprezentate, precum și un cadru special de dialog şi schimb de informaţii între membrii comunităţii ştiinţifice, mediului de business și cei ai unor instituții de vârf ale statului român.

Deschiderea “ICLPR-ST”

2022ICLPRST

Debutul primei ediții a “International Conference on Laser, Plasma and Radiation – Science and Technology” (ICLPR-ST), organizată de către Institutul Național de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR) a avut invitați de seamă: George Tuță – deputat de Ilfov, Sorin Costreie – consilier al Primului Ministru, Iulian Popescu – secretar de stat, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Hubert Thuma – președinte CJ Ilfov, Mihaela Toader – președinte MSP și administrator al CJ Ilfov, Narcis Constantin

Prima ediție a Conferinței Internaționale “ICLPR-ST” organizată la Palatul Parlamentului

ICLPRST2022

Institutul Național de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR) anunță debutul primei ediții a “International Conference on Laser, Plasma and Radiation – Science and Technology” (ICLPR-ST) care va avea loc în perioada 7 – 10 iunie 2022, la Palatul Parlamentului în Sala “Nicolae Iorga”.

60 de ani de la obținerea fasciculului laser în România

Pe 20 octombrie 1962, laboratorul condus de profesorul Ion Agârbiceanu a realizat laserul cu gaz (heliu-neon) cu radiație în lumină roșie. România a devenit astfel a patra țară din lume care deținea această tehnologie, la numai doi ani de la raportarea mondială. Rezultatele obținute au fost prezentate și în lucrarea Contributions á l’étude des lasers aux gas, apărută în anul 1962. În 1969, laboratorul de „Metode optice în fizica nucleară“ a devenit Secția de Radiații și Plasmă, specializându-se în tehnica laserelor și în studiul plasmei de mare energie.

Sesiune foto la INFLPR - Prof. Matei Bejenaru

Sesiune foto la INFLPR - Prof. Matei Bejenaru
Martie 2022

Qolony caută patru artişti români care să colaboreze cu oameni de știință, pentru ediția a 3-a FUSION:AIR

Asociaţia Qolony - Colonia pentru Artă şi Ştiinţă lansează apelul deschis pentru Fusion:AIR 2022 - Rezidențe artistice în institute de cercetare. Căutăm 4 artişti români care să ofere noi dimensiuni practicii lor artistice prin interacțiunea cu știința.

The International Conference on Laser, Plasma and Radiation - Science and Technology (ICLPR-ST)

ICLPRST

În numele Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR), suntem încântați să vă invităm să participați la conferința internațională intitulată International Conference on Laser, Plasma and Radiation - Science and Technology (ICLPR-ST), care se va desfășura în perioada 7-10 iunie 2022 la Palatul Parlamentului, București, România.

Conferința Internațională de Fizica Plasmei și Aplicațiilor: noi oportunități în domeniul aplicațiilor plasmei pentru o agricultură inteligentă și sustenabilă

În perioada 31 august – 3 septembrie s-a desfășurat la Măgurele 19th International Conference on Plasma Physics and Applications - cea de-a 19-a ediție a Conferinței Internaționale de Fizica Plasmei și Aplicațiilor – CPPA2021. Aceasta se înscrie într-o tradiție de aproape 40 de ani, menținută de personalități din domeniul fizicii plasmei din România, prin organizarea sa la fiecare doi ani, în cooperare, de către Institutul Național de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR) și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC Iași), în principal la București sau la Iași.

Cercetarea Altfel: exemplul INFLPR - Top Story in Market Watch

La începutul acestui an, cu ocazia discutării în Parlamentul României a bugetului pentru cercetare, însuși Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian-Sergiu Teleman mărturisea că are sentimentul că „nimănui nu-i pasă de cercetare”, aspect ce îl motiva să-și propună pentru acest an următoarea temă: „cercetarea să fie cunoscută în România și să fie cumva în mentalul colectiv”. Platforma de la Măgurele este deja prezentă în mentalul colectiv, din păcate mai degrabă prin tot felul de legende urbane precum „laserul care a topit tancurile sovietice în anii ‘60” sau „laserul de la Măgurele care arde deșeuri radioactive”. Dincolo de știrile de senzație ce fac deliciul publicului neavizat și mai puțin instruit, există grupuri de cercetători cu spirit voluntar care, cu resurse limitate, în ton cu bugetul cercetării în România, fac tot posibilul să facă cercetarea cunoscută publicului larg. Și la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR) s-a conturat de ceva vreme o comunitate de cercetători care participă în fiecare an la activități de popularizare a științei, cele mai importante din ultimii ani putând fi descoperite pe parcursul unui articol dedicat.

Emite continut