Noaptea Cercetătorilor 2023

Poster_NC_BucMagurele_2023

 Evenimente care promovează aplicațiile cercetării pentru sănătate, în 20 de locații din țară

 În weekendul 29-30 septembrie, copiii și adulții din întreaga țară sunt invitați să descopere lumea extraordinară a științei prin sute de activități destinate minților curioase de toate vârstele, într-un eveniment din seria Nopții Cercetătorilor Europeni. Evenimentul din acest an, având ca temă „ReCoNnect – Research for Health”, aduce zona de cercetare de excelență din România în fața publicului larg și se concentrează pe modul în care știința îşi poate aduce contribuţia la dezvoltarea de soluții pentru sănătatea oamenilor și a mediului înconjurător.

 Noaptea Cercetătorilor Europeni se desfășoară la nivel național, pentru al doilea an consecutiv, sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării şi are loc anual în peste 300 de orașe europene. În România, anul acesta, consorțiul ReCoNnect va organiza activităţi în 20 de locații:

 Pe 29 septembrie:
● Baia Mare, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” și Muzeul de Științe Astronomice
● Bistrița, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița și extensia Bistrița a Universității de Medicina, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” Târgu Mureș
● Brăila, Facultatea de Inginerie și Agronomie
● București, Parcul Liniei, Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, Muzeul Geologic Național
● Buzău, EUROCAMPUS
● Carei, Castelul Károlyi
● Galați, Campusul Științei
● Pitești, Centrul Regional de Cercetare Dezvoltare pentru Materiale, Procese și Produse Inovative
● Râmnicu Vâlcea, River Plaza Mall
● Rupea, Geoparcul Aspirant UNESCO Carpaterra, Cetatea Rupea
● Sântămăria Orlea, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, Centrul comunitar Sânpetru
● Suceava, platoul din fața Universității Suceava

 Pe 30 septembrie:
● Berca, Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzăului, Târgul comunal Berca
● Cluj Napoca, Casino Centrul de Cultură Urbană din Parcul Central
● Solca, Liceul Tehnologic ''Tomsa Vodă''
● Horezu, Geoparcul Aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte, Liceul „Constantin Brâncoveanu”
● Măgurele, Piața Centrală
● Siret, platoul din fața Colegiului Tehnic "Lațcu Vodă"
● Târgu Neamț, Amfiteatrul de la Cetatea Neamț
● Timișoara, Observatorul Seismologic Timișoara

  La București, cercetătorii așteaptă publicul în Parcul Liniei

 Evenimentul de la București se desfășoară în parteneriat cu Primăria Sectorului 6, așa că publicul este așteptat vineri începând cu ora 16.00, în locația principală din Parcul Liniei, Strada Lujerului, Sector 6. Organizatorii au pregătit zone de jocuri, concursuri cu premii, experimente și dezbateri având ca temă centrală cercetarea pentru sănătate. Cele mai mari institute de cercetare și unele dintre cele mai importante instituții de învățământ superior din România vor prezenta soluțiile descoperite de ei pentru rezolvarea problemelor celor mai stringente privind sănătatea oamenilor, dar și a solului, apelor, plantelor și aerului, într-un efort conjugat de a oferi publicului vizitator o experiență memorabilă.

  În Capitală se mai desfășoară evenimente și la Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, între orele 15.00 - 20.00 și la Muzeul Geologic Național, între orele 10.00 - 18.00.

  La Măgurele, cercetătorii sunt „acasă” în Piața Centrală

 A doua zi, pe 30 septembrie, publicul este așteptat și în Măgurele, orașul științei, începând cu ora 14.00.
 Cercetătorii vor veni cu noutăți în ceea ce privește studiile și contribuția lor în domeniul sănătății. Publicul va avea ocazia să afle despre cum se pot administra medicamente sub formă de picături în timpul călătoriilor spațiale și despre experimentul de monitorizare a ritmului cardiac – Arduino Doctor. Tot aici vor fi prezentate tehnologii și echipamente de ultimă generație și se va demonstra cum acestea pot fi utilizate în folosul societății. De asemenea, un planor ”Perkoz” va fi expus în piață, iar curioșii vor interacționa cu piloții care le vor împărtăși din experiența lor. Pe lângă concursuri, demonstrații și experimente interactive, organizatorii au pregătit, cu sprijinul Primăriei Măgurele, și momente artistice. Printre cei care vor urca pe scenă se află Ansamblul Folcloric Drag de Măgurele, Delia Constantin, Ana Stănciulescu și Cortes. Seara se va încheia un concert susținut de trupa Sayonara Blue Monday.

 Transmisiunea live de la evenimentele din cele 20 de locații va putea fi urmărită pe Facebook și Youtube (pe canalul Comunitatea Educație pentru Știință).

 ReCoNnect - Research for Health (HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01, G.A. nr. 101061680) se înscrie în seria Acțiunilor Marie Sklodowska-Curie al programului cadru Horizon Europe al Uniunii Europene și este organizat într-un consorțiu din care fac parte Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară - Horia Hulubei, Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică, Universitatea din București, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați.

 Consorțiul ReCoNnect organizează în fiecare an o serie de evenimente dedicate promovării științei și educației pentru știință, printre care:
- Concursul Național de Știință ReCoNnect
- Noaptea Cercetătorilor Europeni
- Școala de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele
- Școala Altfel ReCoNnect
- Conferința Națională a Comunității Educație pentru Știință

Pentru mai multe informații - ReCoNnect – Research for Health:
Anamaria Nicola - responsabil comunicare
0722.69.79.66
anamarianeagu@fjsc.ro

Dragoș Tătaru – cercetător INFP
0720.03.14.36
dragos@infp.ro

https://noapteacercetatorilor.educatiepentrustiinta.ro/