Seminarul INFLPR, Vineri, 15.07.2016, ora 11:00, Laborator 230, Dr. Monica Nemtanu: "Impactul radiațiilor ionizante asupra caracteristicilor spectroscopice ale uleiurilor vegetale comestibile"

Sunteti invitati sa participati la seminarul stiintific de vineri, 15 iulie 2016, ora 11:00 care va avea loc in sala de seminar CETAL si va cuprinde prezentarea dnei Dr. Monica Nemtanu cu titlul "Impactul radiațiilor ionizante asupra caracteristicilor spectroscopice ale uleiurilor vegetale comestibile", raport de faza al proiectului PN 16 47 01 03 "Studii multidisciplinare cu laseri, plasma si radiatii in domenii de prioritate publica (mediu si sanatate)".

Abstract
În prezenta fază s-a urmărit investigarea impactului iradierii cu fascicul de electroni asupra caracteristicilor colorimetrice și spectrale ale uleiului de cătină și uleiului de porumb, în vederea stabilirii domeniului de doze de iradiere în care proprietățile acestora sunt afectate minimal. Iradierea în câmp de electroni accelerați a condus la modificarea parametrilor cromatici ai uleiurilor vegetale comestibile investigate. Astfel, culoarea uleiului de cătină a devenit mai galbenă, intensă si mai luminoasă, în timp ce uleiul de porumb s-a decolorat cu creșterea dozei de iradiere. Pentru ambele uleiuri, nici o modificare de culoare nu a fost perceptibilă de ochiul uman pentru uleiurile iradiate până la 3 kGy, însă diferența totală de culoare indicând modificări semnificative ale acesteia. Evoluția diferenței totale de culoare a implicat un model în două etape, asociat cu degradarea lentă a culorii uleiului (pantă de 0,51±0,06 kGy-1 pentru uleiul de cătină și pantă de 0,44±0,04 kGy-1 pentru uleiul de porumb) până la 3 kGy, urmată de o de rapidă (pantă de 1,79±0,42 kGy-1 pentru uleiul de cătină și pantă de 1,85±0,13 kGy-1 pentru uleiul de porumb) până la 8 kGy. Pe de altă parte, deși caracteristicile spectrale ale probelor de ulei iradiate au fost aparent similare cu cele ale martorului, câteva diferențe legate de frecvența și intensitatea unor benzi au fost identificate după iradiere, indicând astfel alterarea integrității structurale a uleiurilor în urma expunerii la fascicul de electroni accelerați. Așadar, iradierea cu electroni accelerați până la 3 kGy poate fi un mijloc ecologic și eficace pentru asigurarea cerințelor de calitate a uleiurilor cu alterări minimale. Ca orice tehnică de condiționare și/sau conservare, iradierea are atât beneficii, cât și efecte secundare minime, care pot fi echilibrate prin utilizarea responsabilă și corectă a metodei. În plus, este important să se asume că o pierdere potențială a compușilor chimici cu rol bioactiv poate fi compensată prin îmbunătățirea igienei produselor iradiate.