Seminar INFLPR, Miercuri, 4 Octombrie 2017 ora 10:30, Sectia Laseri, Dr. Claudiu Fleaca: "Sinteza prin piroliza laser de nanoparticule carbonice si doparea sau acoperirea lor cu platina, utilizand tehnici chimice umede, ca materiale active pentru filtre

INFLPR Seminar

Wednesday, 4 October 2017 10:30 am

Laser Department, Seminar Room

Contract number: 4N/2016

Project 3: PN 16 47 01 03, "Multidisciplinary studies with lasers, plasma and radiations in public priority domains (environment and healthcare)"

Phase no. 24: "Sinteza prin piroliza laser de nanoparticule carbonice si doparea sau acoperirea lor cu platina, utilizand tehnici chimice umede, ca materiale active pentru filtre catalitice"

Deadline: 15.09.2017

Responsible: Dr. Monica Scarisoreanu

Lecturer: Dr. Claudiu Fleaca

Abstract: Au fost sintetizate prin tehnica de piroliza laser mai multe tipuri de nanoparticule pe baza de carbon folosind diversi precursori, senzitivanti si configuratii de injectare ale acestora in zona de reactie. Astfel, nanoparticulelele rezultate au avut structura fullerenica (din C2H4 si N2O) sau au continut pachete grafenice (din C2H2 si SF6, la un raport atomic C/F=3) ori au fost dopate cu fier (din C2H2 ca si precursor majoritar sub forma de flux coaxial si amestec Fe(CO)5 + C2H4 minoritar, central) sau azot (din C2H2 si NH3, raport atomic C/N=2). Toate acest nanoparticule fiind hidrofobe, s-au folosit substante hidrofilizante polimerice policationice (chitosan, poli(clorura de dialildimetilamoniu) PDADMAC sau polietilenimina PEI ramificata protonata) sau surfactant neionic Triton X-100 (in cazul CNx) pentru a obtine dispersii apoase omogene si a adsorbi anionii de [PtCl6]2-din solutie. Nanoparticule foarte fine de Pt s-au format apoi in urma reducerii acestora cu NaBH4 pe suprafetele carbonice. Pasul urmator de centrifugari (14000 rpm) si spalari repetate ale suspensiilor rezultate a dus la eliminarea excesului de polimer/surfactant si agent reducator dar in unele cazuri si la pierderea de nanoparticule de Pt. Dimensiunea foarte redusa (2...5 nm) a nanoparticuleor de Pt a fost evidentiata prin analize de TEM iar prezenta platinei metalice la suprafata nanoparticuleor carbonice evidentiata prin masuratori de XPS.