Seminar INFLPR, Vineri, 07.07.2017 ora 10:00, Laboratorul PTJ - 260, Dr. M. GANCIU: "Caracterizarea şi studiul pulsurilor electromagnetice generate de laseri de foarte mare putere; identificarea de noi metode de ecranare şi de noi aplicatii”
INFLPR Seminar
Friday, 07 July 2017, 10:00 am
LTP Laboratory, NIMP Seminar Room
Contractul nr.: 4N/2016
Project 1: PN 16 47 01 01, "Advanced research on matter in extreme conditions"
Phase no. 14: "Caracterizarea şi studiul pulsurilor electromagnetice generate de laseri de foarte mare putere; identificarea de noi metode de ecranare şi de noi aplicatii”
Deadline: 15.05.2017
Responsible: Dr. M. GANCIU
Lecturer: Dr. M. GANCIU
Abstract: Interactia laserilor de mare putere (PW) cu tinte solide, pentru generarea si accelerarea de particule incarcate, este insotita de generarea de pulsuri electromagnetice de foarte mare amplitudine, intr-o gama de frecventa foarte larga, de la zeci de MHz pana la zeci de GHz. Mecanismele de generare ale acestor pulsuri electromagnetice gigantice (PEMG) nu sunt in totalitate cunoscute si sunt asociate atat generarii de curenti electronici ultraintensi pe durate foarte scurte (ps-ns), cat si incarcarii electrice a tintelor si suporturilor acestora la tensiuni de ordinul zecilor –sutelor de KV datorita expansiunii electronilor relativisti cu temperaturi de ordinul MeV-zeci de MeV.
In actuala faza raportam optimizarea si implementarea unui model experimental de generator de pulsuri electromagnetice pentru teste si calibrari cu timp de crestere de ordinul sutelor de ps si amplitudini de ordinul kV care a fost montat in camera de reactie in locul tintelor solide destinate experimentelor de interactie laser de mare putere cu materia. S-au realizat antene optimizate pentru detectia pulsului electromagnetic atat de la generatorul de test si calibrare cat si in urma interactiei pulsului laser cu tinte solide. S-au facut determinari ale compozitiei spectrale a pulsurilor astfel generate pentru a urmari un aspect relativ critic la instalatiile laser de mare putere, legat de propagarea pulsurilor electromagnetice prin linia de transport daca in spectrul acestora se gasesc frecvente mai mari decat frecventa critica a liniei de transport a fasciculului laser. S-au indicat cateva solutii pentru reducerea efectului acestor PEMG-uri.