INFLPR Seminar, Wednesday, 4 December 2019, 11:00 am, Dr. I. ANTOHE: Dezvoltarea unui dispozitiv inovativ cu fibră optică bazat pe rezonanță plasmonică de suprafață (FO-SPR) pentru monitorizarea în timp real a interacţiilor bio-/moleculare

INFLPR Seminar

Wednesday, 4 December 2019, 11:00 am

Laser Department, Seminar Room

Contract number: 16N /2019

Project: PN 15 15 01 01, "Emerging research of lasers, plasma, radiation and their applications in the fields of intelligent specialization and public interest"

Phase no. 17: "Dezvoltarea unui dispozitiv inovativ cu fibră optică bazat pe rezonanță plasmonică de suprafață (FO-SPR) pentru monitorizarea în timp real a interacţiilor bio-/moleculare"

Deadline: 14.11.2019

Responsible: Dr. Gabriel SOCOL/ Dr. Iulia ANTOHE

Lecturer: Dr. Iulia ANTOHE

Abstract: Plasmonii de suprafață (SP) sunt unde electromagnetice care se formează de-a lungul unei interfețe plasmonice, dintre un film subțire metalic (eg. aur) și un mediu dielectric (soluția de analizat). Dispozitivele bazate pe rezonanța plasmonilor de suprafață (SPR) sunt instrumente optice bine-cunoscute, cu o mare aplicabilitate în biodetecției deoarece permit monitorizarea în timp real a interacțiunilor biochimice. Scopul principal al proiectului a fost de a dezvolta în INFLPR o platformă inovativă de detecţie cu fibră optică bazată pe rezonanţa plasmonică de suprafaţă (FO-SPR). Acești senzori FO-SPR reprezintă o alternativă la sistemele clasice SPR bazate pe prismă optică, aducând avantaje cum ar fi simplitatea, portabilitatea și reducerea costurilor. Fibra optică (FO) acoperită cu un film subțire de aur este folosită pentru a transporta lumina către interfața plasmonică. Orice eveniment care are loc la această interfață (eg. interacţia dintre un receptor şi molecula ţintă specifică) va declanșa o modificare a semnalului SPR, ce poate fi procesată mai departe într-un grafic. Platforma de detecție FO-SPR dezvoltată are o sensibilitate de 1877 nm/RIU şi a fost folosită cu succes la monitorizarea în timp real a interacţiei dintre coenzima-biotină şi proteina specifică-streptavidină. În viitorul apropiat, potențialul acestui dispozitiv va fi evaluat prin implementarea unor abordări noi bazate pe schimbarea stării suprafeței plasmonice a senzorului FO-SPR, pentru a ridica această tehnologie la noi nivele de performanță, portabilitate și aplicații.