Școla de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele (MSciTeh), 2021
În perioada 21 august - 4 septembrie 2021 s-a desfășurat a patra ediție a Școlii de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele (MSciTeh), sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO. Evenimentul, organizat de Universitatea din București, Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară - Horia Hulubei (IFIN-HH) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP), a avut ca temă principală Tehnologii cuantice – principii și aplicații. Institutul Național de Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației s-a numărat printre partenerii proiectului, alături de Institutul de Cercetare al Universității din București (ICUB), Institutul Național de Fizica Materialelor, ELI-NP, Institutul de Științe Spațiale, Universitatea Politehnică din București, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare, precum și de o multitudine de asociații profesionale, proiecte europene, companii si fundații (vezi si Comunicat de presa). Ca în fiecare an, cercetători entuziaști din INFLPR au participat în calitate de mentori pentru două dintre cele 20 de teme ale Școlii, propunând elevilor următoarele proiecte - Călătorie în Lumea Cuantică prin Intermediul Tehnologiei LASER – coordonatori Ciprian Dumitrache, Catalin Constantin, Angela Enachi, Octavian Toma, și respectiv Smart-spectrometrul din hârtie – coordonatori Angela Staicu, Mihai Boni, Tatiana Tozar, Simona Nistorescu.
Pe durata celor două săptămâni alocate Școlii de vară, elevii au construit, au măsurat, au învățat atât noțiuni teoretice cât mai ales aspecte practice ale meseriei de cercetător, realizând la final câte o prezentare pentru juriu si colegii lor, în cadrul evenimentului de închidere a Școlii.
În acest an, suntem mândri să anunțăm că echipa elevilor participanți la tema Smart-spectrometrul din hârtie a obținut locul I la secțiunea Premiul mentorilor și al organizatorilor și locul III la secțiunea Premiul publicului.
În plus, elevii ambelor teme au realizat mini-echipamente funcționale pe care le vor prezenta la rândul lor colegilor și profesorilor lor, ducând mai departe numele și prestigiul INFLPR.
Pentru a vă face o impresie despre amploarea acestui eveniment regăsiți și o imagine de la sesiunea de închidere.
Școala de vară de știință și tehnologie de la Măgurele este un pre-eveniment în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor- ReCoN-nect încheiat cu Comisia Europeană, GRANT AGREEMENT NUMBER 101036166 — ReCoN-nect, la care INFLPR este partener.