60 de ani de la obținerea fasciculului laser în România
Pe 20 octombrie 1962, laboratorul condus de profesorul Ion Agârbiceanu a realizat laserul cu gaz (heliu-neon) cu radiație în lumină roșie. România a devenit astfel a patra țară din lume care deținea această tehnologie, la numai doi ani de la raportarea mondială. Rezultatele obținute au fost prezentate și în lucrarea Contributions á l’étude des lasers aux gas, apărută în anul 1962. În 1969, laboratorul de „Metode optice în fizica nucleară“ a devenit Secția de Radiații și Plasmă, specializându-se în tehnica laserelor și în studiul plasmei de mare energie.
PĂRINTELE LASERULUI ROMÂNESC
În munții Metaliferi din Apuseni se află două vârfuri stâncoase numite Detunate, care au atras din totdeauna turiștii, curioșii. Detunata Goală are o înălțime de 1169 m, dar spectaculozitatea provine de la aglomerarea de coloane de bazalt de formă prismatic-hexagonală, bizar de regulate, de parcă un meșter cioplitor le-a fasonat cu răbdare.
Istoria spune că numele Detunata vine de la zgomotul asemănător unui tunet care se produce la desprinderea unei pietre din masiv și rostogolirea ei către bază. Pentru a se ajunge la ele, se trece prin comuna Bucium, al cărui nume vine de la tulnic, de la buciumul folosit de păstorii din Munții Apuseni. Comuna are mai multe sate, printre care Bucium-Poieni și Bucium-Șasa.
Am fost acolo prima dată în 1970. Eram în ultimul an de facultate, iar unul dintre colegii mei, Cosma Nicolae, originar din Bucium-Poieni, ne-a invitat la bunica lui, o munteancă iute și sfătoasă. Multe am auzit de la dânsa. Multe mi le amintesc și acum. De atunci mi-a rămas în minte că în Bucium-Șasa a trăit preotul Ion Agârbiceanu, pe care îl știam de la școală ca fiind autorul frumoasei povestiri despre Fefeleaga și calul ei Bator. Mai târziu, am aflat că din locurile acestea de basm a pornit spre lumea științei fiul său, Ion I. Agârbiceanu. Erau amintiri rămase într-un colț neumblat al memoriei mele. De curând, discutam cu fostul director administrativ de la Universitatea din Craiova, inginerul Micu Sălică, acum pensionar. Nu știu cum am ajuns să vorbim despre laser și, dintr-o dată, interlocutorul meu parcă s-a luminat și a început să-mi povestească despre fostul său profesor de la facultate, Ion I. Agârbiceanu. Cititi mai departe ....