Iridescent 2022
Despre iridescență ca fenomen vizual, despre resemantizarea lumii prin colorarea ei spectrală, despre suprafața lucrurilor perturbată de geometrii ale privirii, despre blana luminoasă a leopardului și mintea sclipitoare a vulpii (Esop), despre jurnalul zoologic al lui Darwin și creaturile marine bioluminescente rebele, despre relațiile simbiotice (cvorum sensing) ale peștilor cu bacteriile luminescente, despre negocierea dintre interior și exterior ca formă de camuflaj care suspendă, colapsează realitatea pentru a permite unor noi lumi să apară, despre vizibil și invizibil la Merleau-Ponty, despre suprafață ca loc al densificării și multiplicării experiențelor, despre curcubeul din băltoacă și politica sclipiciului capitalist, despre fața nevăzută și întunecată a iridescenței, despre fascinația imediat disponibilă, dar și dispensabilă, despre descoperirea proteinei fluorescente verzi (GFP) care se găsește în meduza de cristal și care a revoluționat cercetarea în biologia celulară și dinamica bolilor, despre teritorii de cercetare artistică ce produc scântei și sclipiri intelectuale, despre atâtea alte lucruri pe care le putem reconfigura împreună.
Invitați:
- Ana Maria Krapal (biolog);
- Radu Vancu (scriitor);
- Mihai Ometiță (cercetator în filosofie);
- Bogdana Mitu (fizician);
- Paul Breazu (jurnalist, remixer cultural și DJ).
Moderator:
Alexandra Andronic (artistă culinară, brutar-patiser).
Audio session în încheierea serii:
Chlorys /Platforma Corp. DJ Set.
Eveniment cu intrare liberă.
Alexandra Andronic (artistă culinară, brutar-patiser)
Sunt fascinată de natură și de relația omului cu hrana. Scopul meu este nu doar să produc mâncare, ci să îi hrănesc pe cei care îmi gustă preparatele. De cele mai multe ori, folosesc ingrediente puține, dar pe care încerc să le pun în valoare cât mai mult. În ultimii ani am descoperit zeci de plante comestibile, care cresc fără efort peste tot în jurul nostru și pe care nu le mai pot ignora.
Încerc să popularizez faptul că natura ne poate oferi mai mult decât am ajuns să credem, că e o sursă imensă de hrană și de siguranță, în care trebuie să învățăm să avem încredere și pe care trebuie să o respectăm profund.
Bogdana Mitu (fizician)
Lumina a constituit dintotdeauna un punct de fascinație maximă pentru omenire, iar modificarea percepției exterioare asupra culorii unor suprafețe, fenomen întâlnit adesea în natură, a condus la dezvoltarea teoriilor opticii până la nivelul actual al cunoașterii. Vă propun o scurtă incursiune în lumea fascinantă a luminii, în care veți afla cum natura se schimbă sau supraviețuiește datorită interacției luminii cu structuri cu precizie uimitoare, dar și cum omul a dezvoltat sisteme și dispozitive tot mai avansate bazate pe manipularea luminii pentru a rezolva cerințele societății moderne.
Biografii:
Alexandra Andronic a absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, specializarea Politici Publice, iar în paralel cu ultimul an de studiu din cadrul Masterului de Antropolgie și Dezvoltare Comunitară și Regională a început să activeze în domeniul gastronomic, urmându-și pasiunea pentru tot ce este legat de relația omului cu hrana. Este activă și în alte zone artistice, face parte din formațiile Kepler not Kopernikus și Karpov not Kasparov și este într-o continuă căutare de mijloace prin care își poate depăși barierele fizice și psihice pentru o mai bună exprimare a sinelui. Pentru asta, folosește elemente din muzică, dans contemporan, din performance și tot ce implică mișcarea corpului.
Bogdana Mitu (fizician) este cercetător stiințific gradul I la Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației. Cu o experiență de 25 de ani în fizica plasmei și aplicații, este direct implicată în dezvoltarea de sisteme și configurații bazate pe plasme cu funcționare la presiune joasă și atmosferică pentru procesarea materialelor, de la modificări de suprafețe la sinteza de materiale nanostructurate și nanocompozite. Aplicațiile pot acoperi de la domeniul medical la energie și de la senzoristică la tratarea semințelor.
IRIDESCENT
După o pauză de trei ani, Centrul Național al Dansului București (CNDB) revine între 6 mai și 18 iunie cu un festival internațional dedicat dansului contemporan, artelor performative și altor conținuturi și formate: 10 producții coregrafice din străinătate și din România, ateliere, conferințe, cine colective, DJ sets, sesiune de ascultare sonoră, seară de poezie & concert și un maraton de idei pentru planeta Pământ, care dau spațiu unor discursuri emancipatoare, și, nu în cele din urmă, aduc bucuria de a continua împreună.
Festivalul Iridescent este un spațiu de explorare a unor concepte/subiecte relevante, în legătură cu ceea ce ne afectează societățile și comunitățile acum. Ediția din 2022 adresează subiecte actuale (criza climatică, biodiversitate, feminism, micro-istorii), chestionează antropocentrismul, provoacă moduri de gândire nefamiliare, critice și poate chiar inconfortabile. Aduce oamenii împreună.
Toate informațiile și programul complet al festivalului Iridescent este disponibil aici:
https://cndb.ro/productie-si-difuzare/festivalul-cndb/iridescent/