Seminar INFLPR, Joi, 12 Mai 2022, ora 11:00, Dr. G. MIRON: Calculul 3D al ecuatiilor perturbatiilor ideale in plasma tokamak

Seminar INFLPR

Joi, 12 Mai 2022, ora 11:00

INFM, sala de seminar

Contractul nr. 16N /2019

Proiectul: PN 19 15 01 01, "Cercetări emergente de laseri, plasmă, radiaţii şi aplicaţiile lor în domeniile de specializare inteligentă şi interes public"

Faza nr. 94: "Calculul 3D al ecuatiilor perturbatiilor ideale in plasma tokamak"

Termen: 14.04.2022

Responsabil fază: Dr. G. MIRON

Prezintă: Dr. G. MIRON

Abstract: A fost construit un model spre a fi validat prin intermediul testării comportamentului dinamic al perturbațiilor ideale în plasmele tokamak. Modelul a fost inițial validat pentru cazul perturbațiilor rezistive, neoclasice, iar acum scopul e de a-l testa și în cazul perturbațiilor ideale. Deoarece perturbațiile ideale nu suferă un salt al derivatei radiale a fluxului magnetic perturbat asociat, i.e. practic nu există discontinuitate ci, în mod obișnuit, un gradient al presiunii în plasmă e responsabil de apariția perturbației ideale, rata de creștere a amplitudinii locale și curentul de bootstrap asociat perturbației sunt eliminate din calcul, spre deosebire de cazul rezistiv. Obiectivul fazei e de a testa modelul și codul propuse în raport cu descărcări reale în care a fost raportată existența perturbațiilor ideale. Rezultatele pe care le-am obținut au fost comparate cu rezultatele experimentale prelucrate de softuri de analiză de date ale instalațiilor tokamak unde au avut loc descărcările în plasmă. A fost găsită o bună potrivire dintre calculele noastre și rezultatele experimentale, ceea ce reprezintă un bun argument pentru validitatea modelului nostru. Prin urmare, am oferit un instrument la îndemână, menit a fi testat în raport cu descărcări reale în plasmă, un instrument ce poate fi folosit pentru determinarea unor mărimi din plasmă ce sunt dificil de obținut sau pentru verificarea fiabilității diverselor date diagnostice din plasmă, o chestiune de o importanță deosebită întrucât poate implica schimbări semnificative în mecanismul de detenție și diagnostică al instalației.