Seminar INFLPR, Miercuri, 13.07.2016, ora 11.00, Sectia Laseri, Dr. Nicu Scarisoreanu: "Procesare laser de materiale perovskitice multifunctionale pentru aplicatii in ecologizarea mediului si generarea de energie"
Sunteti invitati sa participati la seminarul stiintific de Miercuri, 13 Iulie 2016, ora 11.00 care va avea loc la sala de seminar din Sectia Laseri si va cuprinde prezentarea d-lui Dr. Nicu Scarisoreanu cu titlul "Procesare laser de materiale perovskitice multifunctionale pentru aplicatii in ecologizarea mediului si generarea de energie", raport de faza din luna iunie al proiectului PN 16 47 01 04.
Abstract
Materialele folosite in proportie covarsitoare in aplicatii precum generarea de energie si ecologizarea mediului sunt cele oxidice (TiO2, SnO, etc) si, mai nou, compozite organic-inorganic. In aplicatiile de generare de energie bazate pe jonctiuni p-n sau Schottky intre semiconductori, un dezavantaj ar fi absortia de fotoni cu energii mai mari decat banda interzisa a materialelor semiconductoare folosite, doar acesti fotoni contribuind la separarea de sarcina (electron-gol) de catre campul intern generat in regiunea de interfata. Deoarece pentru multi semiconductori valoarea Eg >2.5 eV, energia luminoasa din spectrul vizibil nu va fi eficient convertita in purtatori de sarcina, tensiunea fotoindusa in astfel de structuri este limitata (<1 Volt). O clasa de noua de materiale ce pot fi folosite pentru separarea de sarcina s-a dovedit a fi cea a materialelor perovskitice feroelectrice, precum Pb (Zr,Ti)O3, Pb (Zr,Ti)O3 dopat cu La, BiFeO3 sau BaTiO3 [1-3]. Materialele feroelectrice prezinta o polarizare spontana la temperaturi aflate sub temperatura Curie iar directia vectorului polarizare poate fi schimbata folosind un camp electric extern. Acest efect poate da nastere la tensiuni fotovoltaice mari, separarea de sarcini avand loc in intregul material nu numai in regiuni de interfata, fotocurentul fiind proportional cu gradul de polarizare.
Scopul principal al acestei faze este de a obtine nanostructuri (straturi subtiri, folii monocristaline) prin procesare laser de materiale perovskitice inorganice (BiFeO3, (La, Y)-BiFeO3,) pentru aplicatii in ecologizarea mediului (degradare de poluanti organici persistenti) si generarea de energie. Relevarea de noi functionalitati ale materialelor perovskitice, utilizate in mod obisnuit in electronica si optoelectronica, constituie un domeniu de mare interes pentru cercetarea specifica.