Seminar INFLPR, Miercuri, 28.06.2017 ora 10.30, Sectia Laseri, Dr. Valentin CRACIUN: "Investigatii privind efectul radiatiilor asupra structurii compusilor ceramici"

Seminar INFLPR

Miercuri, 28 Iunie 2017 ora 10.30

Sectia Laseri, sala de seminar

Contractul nr.: 4N/2016

Proiectul: PN 16 47 01 04, "Cercetari aplicative cu laseri, plasma si radiatii destinate dezvoltarii de tehnologii emergente (in domeniul sanatate, energie, securitate si mediu)"

Faza nr. 19: "Investigatii privind efectul radiatiilor asupra structurii compusilor ceramici"

Termen:14.04.2017

Responsabil faza: Dr. Valentin CRACIUN

Prezinta: Dr. Valentin CRACIUN

Rezumat: Reactoarele nucleare au nenumarate avantaje producand energie ieftina independent de conditiile climatice. Cea mai mare problema, implicand si costuri importante, este cea a stocarii in conditii de securitate pentru durate de ordinul sutelor si miilor de ani a deseurilor radioactive produse. In institutul nostru au fost demarate cercetari pentru studierea efectelor radiatiei asupra structurii, compozitiei chimice si a proprietatilor materialelor supuse iradierii.
Folosind tehnica ablatiei laser pulsate (PLD), am depus filme subtiri din ceramici, care au fost apoi iradiate folosind radiatie gama (sursa Co 60 de la IFIN-HH), fascicule de ioni (Ar sau Au), electroni, raze X si radiatie UV. Principalul avantaj al tehnicii PLD este depunerea de filme subtiri extrem de netede, cu rugozitati superficiale de ordinul a 1 nm. Studii de reflectivitate a radiatiei X difuze sau speculare pot fi efectuate cu mare acuratete pe aceste filme, extinzand tehnicile de investigatie utilizate. De asemenea, studiile de difractie a radiatiei X la incidenta razanta pot fi efectuate cu o rezolutie in adancime de ordinul a 10 nm, analizand astfel doar volumul de film afectat de catre radiatie si excluzand zona neafectata.

Raport de faza la proiectul NUCLEU.