Seminar INFLPR, Miercuri, 28.06.2017 ora 11:00, Sectia Laseri, Dr. Valentin CRACIUN: "Studiul proprietatilor mecanice ale straturilor subtiri cu aplicabilitate in implantologia tesutului osos"

Seminar INFLPR

Miercuri, 28 Iunie 2017 ora 11:00

Sectia Laseri, sala de seminar

Contractul nr.: 4N/2016

Proiectul: PN 16 47 01 03, "Studii multidisciplinare cu laseri, plasma si radiatii in domenii de prioritate publica (mediu si sanatate)"

Faza nr. 18: "Studiul proprietatilor mecanice ale straturilor subtiri cu aplicabilitate in implantologia tesutului osos"

Termen:15.03.2017

Responsabil faza: Dr. Valentin CRACIUN

Prezinta: Dr. Valentin CRACIUN

Rezumat: In faza NUCLEU anterioara am studiat compartamentul biologic al straturilor nanostructurate pe baza de carburi sau nitruri depuse prin tehnica PLD pentru acoperirea suprafetelor de Ti cu aplicabilitate in industria producerii de implanturi medicale. Protezele din titan si aliaje de titan sunt cele mai folosite pentru implanturi deoarece poseda proprietati satisfacatoare de osteointegrare pentru durate de timp previzibile. Doua din dezavantajele majore ale implanturilor pe baza de Ti sunt dizolvarea lenta in perioade lungi de timp in fluide fiziologice si rezistenta mecanica relativ scazuta. Cand exista forte mecanice care actioneaza asupra implanturilor de Ti producand uzura, dizolvarea se poate accelera, iar graunti cristalini pot fi dislocati din implant si incorporati in tesuturile inconjuratoare, cauzand inflamatii ce pot necesita interventii chirurgicale si/sau tratament medicamentos.
Pentru a diminua aceste efecte,am investigat rolul acoperirilor protectoare, care cresc rezistenta la coroziune si reduc rata de uzura. Depunerile PLD au fost efectuate la temperatura camerei pentru obtinerea de acoperiri cu graunti cristalini de dimensiuni nanometrice, care, in cazul desprinderii din material, pot fi mult mai usor incorporati in tesutul adiacent fara cauzarea unor inflamatii. In aceasta etapa am depus filme subtiri de TiN, ZrN, ZrC si carbon pe substraturi de Ti prin depunere laser pulsata (PLD). Aceste structuri au fost anterior investigate fizico-chimic si biologic, cercetarile actuale fiind concentrate pe comportamentul lor mecanic.

Raport de faza la proiectul NUCLEU.