Seminar INFLPR, Miercuri, 1 Noiembrie 2017, ora 10:30, Sectia Laseri, Dr. Alexandra Palla Papavlu: "Scriere directa cu laserul de materiale 1 si 2-dimensionale pentru aplicatii in electronica flexibila"
Seminar INFLPR
Miercuri, 1 Noiembrie 2017, ora 10:30
Sectia Laseri, sala de seminar
Contractul nr.: 4N/2016
Proiectul: PN 16 47 01 04, "Cercetari aplicative cu laseri plasma si radiatii destinate dezvoltarii de tehnologii emergente (in domeniul sanatate, energie, securitate si mediu)"
Faza nr. 21: "Scriere directa cu laserul de materiale 1 si 2-dimensionale pentru aplicatii in electronica flexibila"
Termen: 15.06.2017
Responsabil faza: Dr. Alexandra Palla Papavlu
Prezinta: Dr. Alexandra Palla Papavlu
Rezumat: Piata internationala a microelectronicii, in particular a dispozitivelor electronice imprimate, este intr-o continua crestere, de la 1.2 miliarde de dolari în 2007, la 48.2 miliarde dolari în 2017 și va ajunge la peste 300 miliarde dolari în următorii 20 de ani. In 2007 piata dispozitivelor microelectronice (83%) era dominata de cerneluri si paste conductoare, cu aplicatie directa in fabricarea de senzori si OLED-uri.
In prezent, in industria microelectronicii romanesti exista un interes crescut pentru materialele 1 si 2 dimensionale care pot fi utilizate pentru fabricarea de dispozitive. Pentru multe aplicații din domeniul microelectronicii, provocarea o reprezinta miniaturizarea dispozitivelor, precum și integrarea acestora pe arii mari, substraturi flexibile și cu cost redus. Integrarea mai multor funcții în același dispozitiv prin intermediul unui proces unic, imprimare directa cu laserul (laser-induced forward transfer-LIFT) este de o importanță capitală si va avea un impact practic important asupra industriei microelectronice românesti.
Printre materialele promitatoare ce pot fi folosite in industria microelectronicii se afla nanotuburile de carbon, si materialele 2-dimensionale, de ex. diselenura de molibden. Colectivul nostru a investigat posibilitatea transferului controlat prin tehnica LIFT de nanotuburi de carbon (CNT) dispuse intr-o retea, nantuburile de carbon decorate cu nanoparticule de SnO2 si MoSe2, iar in aceasta prezentare mentionam cateva dintre cele mai importante rezultate obtinute in cadrul acestei faze.