Seminar INFLPR, Miercuri, 17 Ianuarie 2018, ora 10:30, Secţia Laseri, Dr. Matei Andreea: "Fotopolimerizare laser pentru aplicaţii biomedicale, procesarea substratelor pentru optimizarea mecanismului de alunecare a lichidului"

Seminar INFLPR

Miercuri, 17 Ianuarie 2018, ora 10:30

Secţia Laseri, sala de seminar

Contractul nr.: 4N/2016

Proiectul: PN 16 47 01 03, "Studii multidisciplinare cu laseri, plasmă şi radiaţii în domenii de prioritate publică (mediu şi sănătate)"

Faza nr. 33: "Fotopolimerizare laser pentru aplicaţii biomedicale, procesarea substratelor pentru optimizarea mecanismului de alunecare a lichidului"

Termen: 20.12.2017

Responsabil fază: Dr. Matei Andreea

Prezintă: Dr. Matei Andreea

Rezumat: Sistemele microfluidice urmează tendinţa actuală de miniaturizare a biosenzorilor. În această etapă am realizat structuri polimerice cu geometrie controlată prin tehnica de scriere directă cu laser. Prin iradierea unui fotorezist comercial cu un laser ps (λ = 355 nm) au fost fabricate structuri formate dintr-un rezervor și un canal cu diferite dimensiuni. Puterea laserului a variat în intervalul 2-75 mW și viteza de scanare a fost fixată la 0,5 mm / s.
Pentru un al doilea set de experimente, a fost utilizat un laser cu femtosecunde Ti-safir încorporat într-o configurație de polimerizare cu doi fotoni pentru a produce canale similare într-un fotorezist sintetizat în laborator. Microstructurile au fost scrise pe un substrat de sticlă cu o viteză de 50 μm/s, cu o putere de excitaţie laser de 12, 18 şi 24 mW.
Structurile prelucrate au fost în continuare tratate în plasmă la presiune atmosferică la temperatura camerei pentru a optimiza procesul de curgere a lichidului. Au fost efectuate experimente suplimentare privind utilizarea acestor structuri ca master pentru obţinerea canalelor micronice în selac.