Gala "Pentru Femeile din Știință"

Dezvoltarea unui nas electronic pentru detecția drogurilor, studierea disfuncționalităților valvei aortice la persoanele diabetice, analiza rolului funcțional al ARN-ului în cazurile de cancer asociate cu infecțiile HPV și utilizarea grafenei ca detector de gaze sunt temele proiectelor de cercetare desemnate câștigătoare în cadrul programului de burse private L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință.
Miercuri, 14 noiembrie 2018, a avut loc cea de-a noua ediție a Galei de încheiere a programului de burse private L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință. Patru cercetătoare din România au fost premiate cu câte 42.000 lei fiecare, în cadrul Galei L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință, eveniment ce a reunit comunitatea oamenilor de știință din România și reprezentanți ai mediului academic românesc.

„Cercetarea și știința se numără printre pilonii pe care s-a construit grupul L’Oréal, fondat de un cercetător, în urmă cu mai mult de 100 de ani. Astfel, este în ADN-ul nostru să susținem inovația, cercetarea și pe cei care construiesc un viitor mai bun, mai sigur, prin știință. Programul de burse private Pentru Femeile din Știință, derulat în parteneriat cu UNESCO, este modalitatea prin care ne arătăm aprecierea și susținerea față de tinerele cercetătoare românce care, prin eforturile lor, contribuie la progres. Credem cu tărie că femeile din știință au puterea să schimbe lumea, astfel, în ultimii nouă ani, efortul nostru s-a concentrat pe a sprijini femeile să exceleze în cercetare, pentru a beneficia cât mai puternic de rezultatele muncii lor”, a declarat Javier Labarta, Director General Interimar L’Oréal România.

„Susținerea și promovarea cercetării fundamentale și aplicative pentru acțiunile de responsabilitate socială ale mediului privat devin, din ce în ce mai mult, și o realitate în România. În acest context, parteneriatul cu L’Oréal conferă UNESCO argumentul major pentru dezvoltare și sustenabilitate a cercetării”, a declarat Ani Matei, Secretar General CNR UNESCO.

Aflat la cea de-a noua ediție, programul premiază tinere cercetătoare cu vârsta de maxim 35 de ani, care fie au obținut titlul de doctor, fie sunt doctorande și derulează proiecte de cercetare în domeniile Științe Fizice și Științele Vieții, pe teritoriul României.

Câștigătoarele secțiunii Științe Fizice

Nicoleta Apostol – cercetător științific gradul II cu specializare în domeniul chimiei – are 33 de ani, lucrează în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCDFM), iar proiectul pentru care a primit finanțare în cadrul competiției Pentru Femeile din Știință are ca temă utilizarea grafenei ca detector de gaze.

Alexandra Palla-Papavlu – cercetător științific gradul III cu specializare în domeniul fizicii – lucrează în cadrul Institutului Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, în grupul de cercetare „Prelucrarea Fotonică a Materialelor Avansate”. Proiectul pentru care a obținut bursă are ca temă dezvoltarea unui nas electronic pentru detecția drogurilor.

A noua ediție a programului L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință

Cea de-a noua ediție locală a programului s-a desfășurat în perioada iulie – noiembrie 2018 și a reunit 55 de dosare de candidatură înscrise în competiție. Programul de burse naționale se adresează cercetătoarelor cu vârsta de maxim 35 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obţinut titlul ştiinţific de doctor şi urmează un program de pregătire postuniversitară în țara noastră.

Pentru mai multe detalii: https://www.loreal.ro/media/news/2018/nov/castigatoarele-fwis-2018 sau www.forwomeninscience.com.